Dra på fisketur til Istanbul

(flickr: SenolDemir)


Det er på tide å vende snuta sørover. Den tyrkiske fisken venter på deg.
Tyrkia er kjent for vakker arkitektur og varme somre, men ikke alle vet at landet også anses som et av verdens beste fiskedestinasjoner. Istanbul ligger mellom Svartehavet og Middelhavet og forskjellen i temperatur og saltinnhold i de to havene gjør området spesielt rikelig med fisk. Vi har samlet all informasjonen du trenger for å dra på fisketur til Tyrkias mest spennende by.

Utstyr
Det kan ofte være litt kronglete og dyrt å ta med seg fiskeutstyr på flyet. Heldigvis er Istanbul et utstyrsmekka uten sidestykke og det er svært enkelt å få tak i det du trenger. Du finner små utsalgssteder langs de meste populære fiskeutpostene (se nedenfor) som tilbyr fiskestenger, snøre, agn, vekt og fiskekrok til en relativt billig penge. Husk at dette først og fremst er amatørutstyr derimot. Hvis du ønsker litt mer robust utstyr så gjør du lurt i å ta deg en tur til en av de større fiskeutstyrsbutikkene inne i sentrum. Sjekk for eksempel ut Reisbalikcilic i bydelen Bağcılar.

Hvor bør dere fiske?
Galatabroen er et av de mest populære stedene for fisking i Istanbul. Broen ligger mellom gamlebyen og dagens sentrum og har for mange en symbolsk betydning. Tyrkerne har tradisjonelt drevet , og driver fortsatt, mye fisking her, og det er blitt debattert hvorvidt turistene som benytter seg av muligheten er bra for fiskemiljøet og fisken selv. Du kan se mer om lover og regler og ansvarlig fisking nedenfor.
Om du følger reglene derimot og ønsker deg et innblikk i den tyrkiske fisketradisjonen så er Galatabroen et flott sted å begynne. Husk at det kan være flere turister som er interessert i å fiske her så det kan være smart å komme tidlig slik at du kan kapre de beste stedene. Du kan forvente å få både sardalya (sardiner), istavrit (makrell) og hamsi (ansjos) på kroken i dette området og det skal mye til å gå tomhendt hjem.
Hvis du ønsker deg bort fra turiststrømmen så finnes det flere gode alternativer. Istanbul er som du sikkert kjenner til delt i en asiatisk og en europeisk del og begge kystlinjer har flere fine utposter å by på. På den asiatiske siden av elven Bosphorus finner du for eksempel områdene Kandilli pg Andalou Kavağı som begge er verdt et besøk. På den europeiske siden finnes det blant annet et sted som heter Rumelifeneri som ikke baref tilbyr gode fiskemuligheter men også vakre omgivelser med et eldre slott du kan besøke når du ønsker deg en pust i bakken.

Ansvarlig fiske
Når du fisker i et annet land så er det lurt å bruke litt til på å sette deg inn i de gjeldende reglene. Tyrkere er relativt avslappa når det gjelder hvem som fisker hvor, det er ofte prinsippet førstemann til mølla som gjelder, men husk å vær høflig og vis respekt for de kommersielle fiskerne og den mange hundreårige fisketradisjonen i landet.

Du bør vite at noen fisk og sjødyr er uovlig å fiske. Det gjelder svart korallfisk, blekksprut, sjøhest, sjøskilpadde, delfin og sandbankehai. Det er også verdt å merke seg at det er spesielle regler for amatørfiskere. Amatører kan bruke det meste av utstyr, men bare fire fiskestenger kan bli brukt av gangen per person og antallet kroker kan ikke være mer enn seks stykker. Du kan ikke bruke fiskenett eller harpun i områdene rundt Istanbul. Hvis du drar ut med båt så kan ikke båten være større enn sju og en halv meter. Det er forbudt å fiske i undervannsgrotter hvor det kan være sel, marineparker og områder hvor du trenger en skriftlig tillatelse til å fiske (vær oppmerksom på skilt).

Fisk til middag
Hvis du mot all for modning ikke skulle få noe fisk på kroken, eller hvis du ikke ønsker å spise fisken du fisker men heller tenker å slippe den ut igjen, så betyr ikke dét at du trenger å gå sulten til sengs. Istanbul er pakket med fantastiske fiskerestauranter som ikke kommer til å gå i glemmeboka med det første. Det er vanskelig å velge ut noen spesifikke restauranter, men Ahirikapi Balikcisi som ligger i gamlebyen, nærmere bestemt Sultanahmet, er en bra start. De serverer ferks, ukomplisert fisk og selvom de ligger rett ved de mye besøkte monumentene i gamlebyen så er dette langt fra en turistfelle. Om du ønsker å være nær havet mens du fortærer førsteklasses fiskeretter så anbefaler vi Suna'nin Yeri i bydelen Üsküdar.
Du kan fly til Istanbul for en relativt billig penge. Flere reiseselskaper som for eksempel Expedia spesialiserer seg på reiser til Tyrkia og finner frem de beste tilbudene til deg. God tur, og skitt fiske!DAGENS MEST POPULÆRE

Hater du reklame? Jeg også... Sjekk ut denne nettleseren >BRAVE< Da surfer du raskt, sikkert og uten reklame, samtidig som du støtter kreativiteten til nettsteder som FISKING. Be Brave!